česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Autorem fotografie je polské velvyslanectví v Číně
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Diplomaté ZÚ Peking se zúčastnili připomínkové akce ke smutnému výročí ruské invaze na Ukrajinu

U příležitosti připomenutí dvouletého výročí invaze Ruska na Ukrajine se uskutečnila ve čtvrtek 22. února 2024 recepce organizována polským a ukrajinským velvyslanectvím v Pekingu. Akce proběhla také ve spolupráci s delegací EU v Číně a za čestné účasti velvyslanců USA a Spojeného království. Tato událost připomínala nejen ztracené životy, ale sloužila jako jednoznačné svědectví o neochvějné jednotě a podpoře ukrajinského boje za mír a suverenitu.

Akce byla zahájena projevy ukrajinského velvyslance Pavlo Riabikina, po kterém následovaly projevy polského velvyslance Jakuba Kumocha, velvyslance v delegaci EU, Jorgeho Toleda, velvyslance Spojených států, Nicholase Burnse a velvyslankyně Spojeného království, Caroline Wilsonové. Každý projev odrážel jednotné téma solidarity, zdůrazňující důležitost solidarity s Ukrajinou v jejím statečném boji za bezpečnost Evropy.

Kromě projevů akce nabídla různé interaktivní zážitky určené k podpoře empatie a porozumění. Kino na polské ambasádě promítalo „20 dní v Mariupolu“, drásavý film, který poskytl vhled do trýznivé reality, které čelí ukrajinští civilisté a vojáci uprostřed konfliktu. Promítání se setkalo s ohromujícím zájemem, což podtrhlo důležitost svědectví o lidské oběti války.

Další místnost umožňovala simulaci virtuální reality, která návštěvníky přenesla do srdce ukrajinských měst zdevastovaných konflikty a bombovými útoky. Prostřednictvím moderních technologií mohli účastníci na vlastní oči zažít zkázu způsobenou ukrajinským komunitám, což dále posílilo jejich odhodlání stát v solidaritě s ukrajinským lidem.
Samotná ambasáda potom posloužila jako plátno pro vyjádření naděje a podpory, kdy byly její chodby ozdobeny obrázky vytvořeným dětmi.