português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Pixabay
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční ve dnech 7. června až  8. června 2024, a to pouze na území České republiky. Volební místnosti budou v pátek 7. června otevřeny od 14:00 hod. do 22:00 hod. a v sobotu 8. června od 8:00 hod. do 14:00 hod.

Státní občan České republiky může hlasovat pro kandidáty uvedené na kandidátních listinách, zaregistrovaných v České republice,  pouze na území České republiky.  Při volbách do Evropského parlamentu nelze hlasovat na zastupitelských úřadech ČR v zahraničí. Volič hlasuje osobně a jeho zastoupení není přípustné.

Voliči zapsaní do zvláštního seznamu voličů vedeného Velvyslanectvím ČR v Brasílii se mohou hlasování do Evropského parlamentu v České republice zúčastnit, pokud budou mít u sebe voličský průkaz. S voličským průkazem může volič hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky.

Žádost o vydání voličského průkazu musí být doručena v listinné podobě s úředně ověřeným podpisem nebo v elektronické podobě prostřednictvím datové schránky voliče (nestačí pouhý e-mail) zastupitelskému úřadu nejpozději do pátku 31. května 2024 do 16:00 hod., případně předána osobně nejpozději do středy 5. června 2024 do 16:00 hod.

Voličský průkaz bude možno voliči předat, případně zaslat poštou nejdříve ve čtvrtek 23. května 2024.

Informace o způsobu a podmínkách hlasování ve volbách do Evropského parlamentu je zveřejněna na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

UPOZORŇUJEME, že lhůta pro předání nebo doručení písemné žádosti o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem je pro voliče, kteří mají bydliště mimo území ČR a tudíž nejsou zapsáni do stálých seznamů voličů na území České republiky do neděle 28. dubna 2024.